Posted on

Cluedo är ett utav de mest kända sällskapsspelen världen över och även om det har lanserats i flera olika versioner med olika regler och utseenden är principen densamma. Ett mord har skett och det är spelarnas uppgift att lösa mordgåtan och med hjälp av ledtrådar lista ut vem som mördade, vart mordet skedde och vilket vapen som användes. Logiskt tänkande och att missleda sina motspelare är vad som krävs för vinst.

Historiken bakom Cluedo

Redan år 1948 utgav Waddington Games sällskapsspelet Cluedo. Det är i från början brittiskt och handlingen utspelar sig i en engelsk herrgård. Namnet Cluedo kommer alltså ifrån engelskan med ordet “clue” som betyder ledtråd och ordet “ludo” kommer från latin och betyder “jag spelar”. Spelet har getts ut i flera olika utgåvor och med olika spinoffs sedan första utgåvan, men spelet har hela tiden marknadsförts som ett klassiskt detektivspel.

Sedan slutet av 40-talet har flera utgåvor lanserats och Sherlock Holms har även används som en ikon för spelet. Vissa förändringar har också skett sen original utgåvan som hade fler rum som alternativ för brottsplatsen och det fanns även fler varianter av vapen som har blivit bortplockade i senare versioner. Även själva spelpjäserna var tidigare i andra material, till exempel bly som fick tas bort på grund av risk till blyförgiftning.

Spelets regler

Det klassiska brädspelet Cluedo är ett detektivspel, det vill säga, man får ledtrådar som leder fram till tre olika svar som i sin tur löser hela mordgåtan. Vad hela spelet går ut på är att ta reda på vem av de sex misstänkta karaktärerna som dödade offret, i vilket rum som det brutala mordet skedde och till sist men inte minst – vilket vapen som mördaren använde i det hemska dådet.

Spelplanen är utformad som ett hus med nio olika rum; i mitten hittas källaren dit de misstänkta inte får gå in eftersom det är där som svaren på mordgåtan hittas. Källaren kan alltså inte vara en brottsplats. Så med sex olika misstänkta, sex typer av mordvapen och nio olika rum så finns det 324 olika möjligheter för hur mordet kan ha gått till och det är det som ska lösas.

De misstänkta

I den svenska versionen av Cluedo har de olika sex karaktärerna – de misstänkta – getts namn med relation till en färg. Här finns Fröken Röd, Överste Senap som är gul och Doktor Orkidé som är rosa. Sen finns Pastor Grön, Fru Blå och Professor Plommon. Dessa färger återges på spelpjäserna som flyttas runt på spelplanen för att lätt känna igen vem som är vem bland de misstänkta mördarna.

Mordoffret, som hittades i källaren, är karaktären Doktor Svart. I vissa versioner av spelet varierar mordoffret, men i de flesta versioner är det just Doktor Svart som är offret. Det är alltså hans mördare man vill sätta dit samt ta reda på hur han gick sin tragiska död till mötes. Ett möjligt svar på gåtan kan till exempel vara “Doktor Svart blev mördad i köket av Pastor Grön med en revolver”.

Mordvapnet

Efter att ha fått ledtrådar om hur offret dödades måste spelarna lista ut vilket mordvapen som användes av den misstänkte i dådet. För att vinna måste man alltså ta reda på i vilket rum, av vem samt med vilket vapen offret mördades. Det sex olika vapnen som kan ha används är; ett rep, en revolver, en ljusstake, en dolk, ett blyrör och en rörtång. Cluedo är helt enkelt ett spännande och underhållande sällskapsspel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *