Posted on

Fia med knuff har en historia som sträcker sig tillbaka till slutet av 1800-talets Indien. Indierna spelade ett spel som heter Pachisi och Fia med knuff är en förenkling av detta spel. Pachisi togs med av britterna till England där de tog patent på spelet och det blev populärt mycket snabbt. Spelet färdades därefter till Tyskland där tyskarna hade sin egna variant av det, som de kallade Mensch ärgere Dich nicht.

Spelets regler

Fia med knuff går ut på att flytta alla sina pjäser från boet och gå ett varv runt spelplanen med hjälp av tärningskast. Spelaren skall därefter förflytta alla sina pjäser intill mitten och den som förflyttat alla sina pjäser dit först vinner. För att kunna kliva ur sitt bo till att börja med behöver spelaren slå en sexa med tärningen och på så sätt påbörja sin resa runt spelplanen.

För att kunna lämna boet måste spelaren alltså slå en sexa, men vid vissa tillfällen går det även att slå en etta. Medan du spelar Fia med knuff så är det tillåtet att ha flera pjäser på banan samtidigt men enligt reglerna så få du endast flytta en av dem varje gång. När du spelar Fia med knuff kan du välja mellan 4 olika färger och det är blå, gul, grön och röd.

Knuffa ut en motståndare

Om du som spelare slår ett kast som leder till att du hamnar på samma plats som en annan spelare så måste denna spelare enligt reglerna flytta tillbaka sin pjäs till startpositionen. Det är därför det kallas Fia med knuff, just för att du kan putta ut en motståndare och ta över dennes plats i ordningen. Det gör också att det kan ta ett tag innan någon vinner.

Den sista biten innan du närmar dig mitten är det enda området där du inte kan bli utslagen av en annan spelare. För att gå i mål måste du slå det exakta antalet rutor som står mellan dig och målet. Det kan pågå i flera omgångar och kan resultera med att du förlorar omgången just för att du måste få den exakta siffran för att komma i mål.

Det perfekta sällskapsspelet

Fia med knuff passar perfekt till dig som vill ha en lugn kväll som ändå flyter på bra. Om du inte gillar spänningen som kan uppstå i Risk eller Monopol så ska du pröva Fia med knuff, då det inte finns några komplicerade regler. Hela familjen kan spela det om ni vill ha lite vanlig underhållning, ta med lite chips eller popcorn så kan den perfekta spelkvällen börja.

Spelet är anpassat för barn från 5 års ålder vilket betyder att ni kan spela även om du har småbarn. Även om ni är ett lite äldre sällskap som vill pröva på en massa olika spel så passar det också. Du behöver varken tänka eller anstränga dig i varje drag utan det är bara att hoppas på turen, vilket spelet är baserat på. Med tur och lite skicklighet så kommer du att vinna.

Sammanfattning

Spelet Fia med Knuff har spelats under en längre tid och är mycket populärt både bland unga och gamla. Då spelet är mycket enkelt så passar det perfekt både mitt i sommaren och på julafton innan tomten knackar på. Det fördriver tiden precis som ett roligt kortspel fast ni kan spela med hela familjen. Det är perfekt familjeunderhållning en regnig sommarkväll eller när som helst du vill spela brädspel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *