Posted on

Monopol är ett sällskapsspel som handlar om att köpa gator och fastigheter samt att ta ut hyra från sina motspelare. Det är ett spel som har funnits sedan i början på 1900-talet, först som en variant kallad The Landlord’s Game. Monopol har funnits i Sverige sedan 1930-talet och är än idag populärt bland människor, både här och i resten av världen. Spelet kan dessutom spelas av många personer på samma gång.

Monopols historia

Monopol härstammar från ett spel vid namn The Landlord’s Game som gavs ut 1906 av Lizzie Magie som tog patent på spelet 1924. En man vid namn Charles Darrow gjorde en variant av spelet år i början av 1930-talet och det sålde så bra att Parker Brothers köpte rättigheterna till det år 1934. När de fick reda på att Darrow inte var ensam om rättigheterna köpte de även Magies patent.

Det första spelet baserades på gator i New Jersey. År 1936 började Parker Brothers licensiera spelet för försäljning utanför USA och år 1991 blev Parker Brothers en del av Hasbro, som nu äger Monopol. Det första Monopol-spelet som gavs ut på svenska kom år 1937 och självklart var det platser och gator i Stockholm som namngav tomterna. Andra versioner av spelet har också getts ut, till exempel med gator i Uppsala och Göteborg.

Hur du spelar monopol

Monopol består av en spelplan med 40 rutor och alla börjar på rutan kallad “Gå”. 22 av rutorna är tomter som du kan köpa, medan de andra består av järnvägsstationer, statliga verk, Allmänning- och Chans-rutor, rutor där du får betala skatt, gå i fängelse, parkera gratis samt ett fängelse. Du slår med två stycken tärningar för att ta dig runt på spelplanen och alla spelare turas om att slå tärningarna.

Du flyttar din spelpjäs runt på spelplanen och köper tomter, bygger fastigheter och tar ut hyra från motspelare som hamnar på dina tomter. Du ska försöka få alla tomter i en färggrupp för att kunna bygga hus och hotell på dem, vilket ger dyrare hyra för motspelare som hamnar på din tomt. Det finns olika regler i olika varianter av spelet, så läs alltid igenom instruktionerna innan ni börjar spela.

Vem vinner spelet?

Det mest spännande med att spela spel är förstås att försöka vinna, för de flesta vill ju självklart vinna. För att vinna i Monopol måste du helt enkelt göra dina motspelare bankrutta och få monopol på allt. Att spela Monopol tar ganska lång tid – det är inte ett spel som tar slut efter 45 minuter. Det finns faktiskt spelomgångar som pågått i flera dagar innan de tagit slut.

Det har gjorts flera olika versioner av spelet, både med elektroniska banker och tomter med inspiration från film- och bokvärlden. Alla tar dock slut på samma sätt; att en spelare står ensam kvar med pengar och tomter. En spelare kan inte göra sig bankrutt utan de måste göra allt de kan för att försöka hålla sig kvar i spelet, så som att inteckna tomter eller sälja dem till motspelare.

Sammanfattning

Monopol är ett sällskapsspel som har funnits sedan början av 1900-talet och som är populärt än idag. Det är ett spel som handlar om att göra smarta affärer samt att ha en del tur för att lyckas få ut motspelarna. Den som blir bankrutt åker ut och den som står kvar till sist är den som vinner. Monopol finns i flera olika varianter och det är ett av världens bästa brädspel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *