Posted on

Många av oss har säkerligen ofta sett Trivial Pursuit bland brädspelen hos oss själva, släktingar eller vänner. Trivial Pursuit, ofta förkortat TP, uppfanns av Chris Haney, John Haney och Scott Abbot i Kanada. Den första utgåvan av spelet kom redan år 1982, men i Sverige utkom den första versionen med svensk översättning 1984. Miljontals spel har sålts världen över och detta är utan tvekan ett av världens mest kända spel.

Regler

Spelets utgångspunkt är allmänbildning. Antalet spelare är 2-6 stycken och åldern som rekommenderas är 15 år. På spelkorten med frågor finns sex kategorier med tillhörande färg. Kategorierna är; Geografi (blå), Underhållning (rosa), Natur & Vetenskap (grön), Kultur & Litteratur (brun), Historia (gul) samt Sport och Fritid (orange). Dock kan kategorierna variera en aning beroende på spel. Spelplanen är utformad som en stor cirkel med sex stycken armar som leder in till en cirkel i mitten.

Spelplanens rutor har olika färger som representerar kategorierna och spelarna representeras av spelpjäser i olika färger. Dessa spelpjäser är inte helt olik en tårta. Varje spelpjäs har plats för sex stycken trekantiga “tårtbitar”. Du slår en tärning och flyttar spelpjäsen runt planen och när du landar på en ruta svarar du på en fråga i den kategori som rutan visar. Svarar du rätt får du slå tärningen igen och flytta spelpjäsen.

Så vinner du i Trivial Pursuit

Målet är att nå sex stycken rutor på spelplanen som är speciella. Dessa rutor är större och är också själva basen för armarna som sträcker sig inåt mitten av spelplanen. När din spelpjäs landar på en sådan ruta får du en fråga i den kategori som rutan representerar. Svarar du rätt på frågan belönas du med en tårtbit att placera i din spelpjäs. Poängen är alltså att samla tårtbitar.

När du lyckats samla alla sex tårtbitar börjar resan in mot mål. Målet är placerat i mitten och med hjälp av tärningen ska du ta dig hit. Nu gäller det att du har tärningen och turen på din sida. Visar tärningen för många steg får du snällt gå förbi målet och sedan försöka igen. Frågan du ska svara på när du hamnar i mitten väljs av dina motståndare och rätt svar innebär vinst.

Versioner

Under årens lopp har naturligtvis många versioner av spelet givits ut. Det är nödvändigt eftersom frågorna behöver uppdateras. Samtidigt har det även kommit ut versioner med olika teman, regler och upplägg. Bland dessa finns bland annat Trivial Pursuit: För barn, Trivial Pursuit: Tjejer mot killar, Trivial Pursuit: 2000-talet och många fler. Spelet har med andra ord funnit många vägar för att ständigt hålla sig lika aktuellt genom åren.

Större satsningar på alternativa versioner har även gjorts för att följa med i populärkulturen. Succéer inom film och tv går att se i utbudet av Trivial Pursuit. Inom TV finns Trivial Pursuit: Friends, Trivial Pursuit: Stranger Things och Trivial Pursuit: The Big Bang Theory. Stora favoriter som Harry Potter och Sagan om Ringen har också fått egna versioner av spelet, vilket är perfekt för riktigt inbitna fans.

Avslutningsvis

Det finns inte mycket mer att säga om det fenomen som Trivial Pursuit faktiskt är. Detta är utan tvekan ett av världens mest uppskattade spel. Trivial Pursuit erbjuder otaliga timmar av underhållning tillsammans med dina nära och kära. Samtidigt som det är trevligt är det också allmänbildande och sprider kunskap vidare genom generationer. Önskas en trevlig och spännande kväll är Trivial Pursuit helt klart ett säkert kort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *